ICCH

Internationale Compositiewedstrijd Harelbeke

De Internationale Compositiewedstrijd Harelbeke nodigt componisten wereldwijd uit om nieuw werk te schrijven voor harmonieorkest. De wedstrijd wil zo talentvolle componisten stimuleren om nieuwe muziek met eigentijdse compositietechnieken te creëren.

Voor deze editie ontvingen de organisatoren 122 inzendingen uit 32 landen. Een jury van internationaal niveau selecteerde hieruit drie stukken. Het unieke aan deze wedstrijd is dat de werken ook live uitgevoerd worden. Dat gebeurt door Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke. De jury kiest een eerste, tweede en derde plaats. Ook het publiek kiest een prijs. Vooraf zijn er lezingen die meer duiding geven bij het genre.  

Programma

di 25.04 - 19.30 uur - Bibliotheek Harelbeke - gratis 

Lezing: Over de Internationale Compositiewedstrijd Harelbeke 

Erik Desimpelaere is curator van de wedstrijd en dirigent van het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit. Hij geeft duiding bij hoe een internationale compositiewedstrijd georganiseerd wordt, hoe we kandidaten van over de hele wereld bereiken en hoe de jurering in zijn werk gaat. Erik zal ook stilstaan bij het werk van John Mackey, één van de belangrijkste Amerikaanse componisten van het moment en jurylid van de wedstrijd. Tot slot gaat hij dieper in op de drie geselecteerde werken die zullen uitgevoerd worden tijdens het finaleconcert. Voor de lezing is geen voorkennis van muziek vereist. 

 

za 13.05 - 10.00 uur - CC het SPOOR - gratis 

Eigentijdse harmoniemuziek 

Wat kunnen we ons voorstellen bij eigentijdse harmoniemuziek? Hoe componeer je die en waar moet je op letten? Diederik Glorieux en John Mackey komen spreken over hun ervaringen. 

Wim Henderickx was componist, muziekpedagoog en jurylid van deze wedstrijd. In december ’22 overleed hij onverwacht. Diederik Glorieux was jarenlang als assistent nauw betrokken bij de realisatie van verschillende werken en producties. Op deze lezing staat hij stil bij de betekenis van Wim Henderickx als componist en kunstenaar. 

John Mackey (US) geldt als een van de meest toonaangevende Amerikaanse componisten van eigentijdse klassieke muziek. Hij biedt een aantal inzichten als componist en de uitwisseling van ideeën over componeren in de 21e eeuw. 

 

zo 14.05 - 19.00 uur - CC het SPOOR

Finaleconcert 

Het finaleconcert vormt het orgelpunt van de wedstrijd. Koninklijk Harmonieorkest Vooruit voert de geselecteerde werken voor het eerst voor een publiek uit. De jury bestaat uit Luc Van Hove (BE), Ed Spanjaar (NL), Jan Van der Roost (BE) en John Mackey (US) en bepaalt een eerste, tweede en derde plaats. Het publiek kan stemmen voor een publieksprijs. 

Programma: 

Abendlieder van Derek Weagle (US)
Four Images van Mark Grandison (AU)
Rapsodós van Eduardo Soutullo (ES) 
PAUZE
The Night Garden van John Mackey (US)
Prijsuitreiking

​Jury: Luc Van Hove (BE), Ed Spanjaard (NL), Jan Van der Roost (BE), John Mackey (US), Wim Henderickx (Ϯ, BE) 

In samenwerking met Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke.

Tickets

The International Composition Competition Harelbeke is a competition for composers from all over the world. The competition stimulates them to apply the achievements of contemporary music in the repertoire for concert band. Unique is the fact that these works are also performed and recorded live  by the wind orchestra Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke. 

Contemporary music, more specifically in the sector of music for wind and percussion instruments, deserves permanent backing. As town council, our aim is to motivate composers and performers and to provide a window onto the world. Building a musical bridge between international communities is essential for the future of mankind. This competition contributes to this goal.

 

Choose your language

 

ENGLISH          FRANCAIS          NEDERLANDS          DEUTSCH          ESPANOL   

 

Former editions

 

2019          2016          2013          2010          2008          2006          2004

 

Contact

www.icch.be
icch@harelbeke.be 

Committee of the International Composition Competition Harelbeke
CC Het SPOOR
Eilandstraat 6
8530 Harelbeke
BELGIUM

  International Composition Competition Harelbeke

   ICCH