NEXT Festival

NEXT is een jaarlijks internationaal podiumkunstenfestival in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en Valenciennes. Vlaamse, Waalse en Franse kunst- en cultuurhuizen bundelen over de landsgrenzen heen hun expertise, middelen en knowhow in één straf, hedendaags programma van internationale podiumkunsten (theater, dans, performance). NEXT brengt zowel premières van nieuwe creaties als presentaties van internationale producties. NEXT vestigt permanente aandacht op nieuwe, artistieke (meng)vormen en biedt, naast het tonen van voorstellingen, ondersteuning aan artiesten in hun creatieproces.

Afbeelding

NEXT: Sebastian Matthias - Urban Creatures

Wanneer wordt digitale content een bedreiging? In deze interactieve dansvoorstelling word je deel van de soundscape: uit je mobiele telefoon komen elektronische geluiden die samensmelten tot één collectief lichaam. De Urban Creatures-app reageert op de fysieke nabijheid tussen dansers en bezoekers.

applicatie in Engels, weinig tekst

 

Lees meer 

Afbeelding

do 10.11.2022

NEXT: Eric Minh Cuong/Shonen - Phoenix

Semiautonome apparaten als drones schenken ons creatieve mogelijkheden, maar ook ongekende risico’s op vlak van spionage en oorlogsvoering. Via het verhaal van een Palestijnse danser verkent Phoenix de ambiguïteit van de moderne technologie: een documentaire vol dans, opstand en ethische dilemma’s.

 

Lees meer

Afbeelding

vr 18.11.2022

NEXT: Boris Charmatz - 10.000 gestes (uitverkocht)

Tienduizend bewegingen. Door meer dan twintig dansers. Geen enkele beweging is dezelfde. En eens gezien en gedanst, verdwijnen ze voorgoed. 10000 gestes is een ode aan de vergankelijkheid van de danskunst. Op het Requiem van Mozart laat NEXT-favoriet Boris Charmatz een unieke storm van gebaren los, waarin je zowel de choreografische geschiedenis als die van de schilderkunst ziet voorbijrazen.

 

Lees meer