H'Mused: Elwin Hofman & Micheline Delaere (orgel) – Lezing: De eeuw van Jan de Lichte

  • Lezing of congres
Vandaag is Jan de Lichte een tv-held, een Vlaamse Robin Hood die stal van de rijken en zijn buiten deelde met de armen. In de achttiende eeuw stond hij echter bekend als een gewetenloze schurk. Jan de Lichte en de leden van zijn bende beroofden gewone boeren en pastoors, rolden zakken zonder discriminatie en pleegden zelfs moorden op onschuldige burgers. De bende van Jan de Lichte teisterde in de jaren 1740 bijna heel Vlaanderen.

In deze lezing gaan we op zoek naar de échte Jan de Lichte en naar de omstandigheden van de eeuw waarin hij leefde. Dat was een eeuw van weelde en armoede, gruwel en mededogen, volkshelden en misdadigers, bezetters en revolutie. Ook Harelbeekse misdadigers treden daarbij voor het voetlicht.

Elwin Hofman is historicus aan de KU Leuven. Hij schreef onder meer mee aan De eeuw van Jan de Lichte. Misdaad, verraad en revolutie in de 18de eeuw (Vrijdag, 2020) en Seks voor geld. Een geschiedenis van prostitutie in België (Prometheus, 2022).

Muzikale inkleding door Micheline Delaere op orgel. Met muziek van een Vlaamse generatiegenoot van Jan de Lichte, Mathias Van den Gheyn, maar ook muzikale veldslagen of 'Batalhas' een populair genre dat in de 17de eeuw vooral het Iberisch schiereiland in vuur en vlam zette, en waar niet zelden de machtige horizontale trompetten of chamades werden ingezet.

Wanneer

tot

Locatie

Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2
8530 Harelbeke

Prijs

Basistarief: gratis

Leeftijd

Deze activiteit is geschikt voor alle leeftijden.

Reserveer

Links

http://www.cchetspoor.be

Een organisatie van

CC het SPOOR Harelbeke
H'Mused: Elwin Hofman & Micheline Delaere (orgel) – Lezing: De eeuw van Jan de Lichte

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS