De Jazzontspooring: Naima Joris - Toine Thys' OVERSEAS - Lara Rosseel Band

  • Festival
  • Jazz en blues
De Jazzontspooring: Naima Joris – Toine Thys’ OVERSEAS feat. Harmen Fraanje – Lara Rosseel Band

De Jazzontspooring verwelkomt op zaterdag drie Belgische jazztoppers waar pure kwaliteit komt bovendrijven en de vele rijke invloeden van over heel de wereld elkaar vinden en versterken.

22u30 Naima Joris
20u45 Toine Thys’ OVERSEAS feat. Harmen Fraanje
19u00 Lara Rosseel Band
18u00 deuren

Lara Rosseel Band

Lara Rosseel band is het project van bassiste Lara Rosseel samen met een zevenkoppige band.

De Belgische bassiste Lara Rosseel brengt met haar eigen band een speels repertoire dat je kan omschrijven als ‘ethnic acoustic Jazz’. Ze presenteert dansende melodieën met heerlijk verrassende ritmes, waarbij ze haast filmische jazz laat flirten met Afrikaanse traditionele roots. Rosseel werkte samen met onder andere Zap Mama en baste bij Chris Joris, Pierre Vaiana en Pierre Van Dormael. De bagage die ze doorheen de jaren opdeed liet ze terugkomen in de wonderlijke composities van haar eigen band. Intense ontmoetingen met 7 mannen, zowel op muzikaal als menselijk niveau, resulteerden in de huidige bezetting van Lara Rosseel band.

De titel van het debuutalbum De Grote Vrouw verwijst naar de grootsheid van alle vrouwen en vrouwelijke dingen in dit universum en stelt deze tegelijkertijd in vraag. Het album omarmt de twijfel in tederheid en positieve eerlijkheid. De band creëert een wereld van geborgenheid en fantasie waar niets hetzelfde is als waar de wetten van de zwaartekracht heersen. Het geheel aan tracks is een combinatie van fullband-stukken met intiemere momenten door bas solo of in duo.

“Lara Rosseel, de poëet op de contrabas en een begaafd componiste; de stille ziel met respect en liefde voor de muziek, die ze wil ontdekken en die, wat haar betreft, vele kanten uitgaat en meerdere gezichten draagt.” Chris Joris


Lara Rosseel (contrabas)
Vitja Pauwels (gitaar)
Angelo Moustapha (percussie)
Sep François (vibrafoon, marimba, percussie)
Sam Vloemans (trompet, flugel)
Joppe Bestevaar (baritonsax)
Stefan Bracaval (fluit)
Frederik Heirman (trombone)Toine Thys’ OVERSEAS feat. Harmen Fraanje

De Brusselse saxofonist en basklarinettist Toine Thys behoort al twee decennia tot de Belgische jazztop. Als hij even geen eigen muziek maakt, zit hij in de studio met onder meer Reggie Washington, Ben Monder en Jozef Dumoulin.
Toine Thys houdt ervan om verassend uit de hoek te komen. Dat is ook het geval met zijn nieuwste plaat ‘Overseas’. Ze is het verhaal van een ontmoeting tussen Toine Thys en de Egyptische oudspeler Ihab Radwan. Nu vormen zij de kern van een vijftal waarin niet alleen westerse jazz en Arabische muziek samenkomen, maar ook de Braziliaanse ritmes van Ze Luis Nascimento een belangrijke rol spelen naast het klassieke cellospel van Annemie Osborne en het rijke pianospel van Harmen Fraanje. Een kleurrijke samenstelling waarvan de leden elkaar tot grote hoogten stuwen
Hun verhalen en hun intona¬ties verschillen van elkaar en het is net van dit onderscheid dat je kan genieten. Eenvoud en ernst, vreugde en verken¬ning: het ensemble brengt deze tegenstel¬lingen met verve. Als luiste¬raar kom je in een muzikale ruimte terecht die de integri¬teit van de artiesten respec¬teert, maar waarbinnen de smaak voor avontuur en ontdek¬king essentieel blijft.
Ihab Radwan (eg): oud
Toine Thys (b): sopraansax, tenor, basklarinet
Ze Luis Nascimento (br): percussie
Annemie Osbourne (lu): cello
Harmen Fraanje (nl): piano


Naima Joris

Een rouwproces bij het verlies van een dierbare levert niet zelden briljante kunst op. Toen Naima Joris een jaar geleden het verdriet van haar overleden zus van zich af probeerde te zingen in Belly Button vielen de recensenten één voor één voor haar talent. De stem, intensiteit, warmte en compositie: alles zat goed. Ze is een artieste die haar diepste zelf naar boven durft te halen in haar nummers. Ze zingt hees, met een natuurlijke flow over een klassieke, jazzy achtergrond. Het is de taal van de grote ouden, van Billie, Ella en Nina. Naima Joris is een deken voor de ziel, voor wie troost zoekt in muziek en melancholie niet schuwt. ‘Saudade’ noemt ze het zelf.
De debuut EP van Naima Joris zegt veel met weinig woorden. Vijf uitgepuurde songs teruggebracht tot de kern. Nummers die spaarzaam zijn met taal en geluid en die de stilte niet schuwen. Net daarom komen ze des te luider binnen.
Ze ontdekte haar zangtalent pas vrij laat, rond haar zevenentwintigste. Naima Joris trad in duet op met haar vader Chris Joris. Ze zong als backing vocalist bij o.a. de folkpopband Isbells en Raymond van het Groenewoud. Afgelopen jaar maakte de wereld voor het eerst kennis met de aangrijpende muziek van Naima Joris zelf. Radio 1 bestempelde haar als Belpopbelofte van 2021.
Naima Joris – zang, saxofoon, piano
Niels Van Heertum – eufonium, trompet
Vitja Pauwels – gitaar
Lara Rosseel – contrabas
Tijl Piryns – drums

Wanneer

tot

Locatie

CC het SPOOR Harelbeke
Eilandstraat 6
8530 Harelbeke

Prijs

Basistarief: € 22

Reserveer

Links

http://www.cchetspoor.be

Een organisatie van

CC het SPOOR Harelbeke
De Jazzontspooring: Naima Joris - Toine Thys' OVERSEAS - Lara Rosseel Band

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS