De Jazzontspooring: Festivaldag

  • Concert
  • Jazz en blues
LINE-UP:
19:00 Wajdi Riahi Trio
20:45 Oded Tzúr
22:30 Harold López-Nussa Quartet
De drie muzikanten – Wajdi Riahi (piano), Basile Rahola (contrabas) en Pierre Hurty (drums) – staan symbool voor de rijke Brusselse jazzscène met zijn vele invloeden. In 2022 kwam hun album Mhamdeya uit dat met zijn meeslepende songs een deel van Wajdi’s leven vertelt. Mhamdeya, de naam van de Tunesische stad waar Wajdi opgroeide en de inspiratie vormde voor zijn muziek, brengt een mix van plezier en nostalgie. De eerlijkheid waarmee de pianist zijn verhaal heeft vastgelegd, door middel van ritmes, melodieën en harmonieën, grijpt aan en komt live met band volop tot uiting. Wajdi Riahi toont een enorme fijngevoeligheid, vindingrijkheid en muzikale souplesse en wordt door kenners als een van onze grotere talenten gezien.

***

Groot jazztalent Oded Tzúr maakt deel uit van een nieuwe lichting Israëlische musici die veel succes oogst in de jazzscene van New York. Met zijn warme toon vermengt de tenorsaxofonist blues, Indiase raga’s, joodse gebeden en klassieke muziek tot een universele taal en doet daarbij onmiskenbaar denken aan John Coltrane. Hij wordt geprezen om zijn verhalende omposities, zijn ongekende instrumentbeheersing en zijn bijzondere techniek om tussen de verschillende noten te ‘glijden’. Oded Tzúr komt naar Harelbeke met topmusici die uitblinken in timing, ritme, techniek en muzikaliteit. Allen zijn exponenten van een briljante generatie muzikanten. Nitai Hershkovits was jaren pianist van Avishai Cohen en bassist Petros Klampanis peelt bij Arooj Aftab, Anoushka Shankar en Snarky Puppy. Drummer Otis Brown III speelde dan weer bij Joe Lovano, Esperanza Spalding en Terence Blanchard. De onderlinge magie van de vier musici is de basis voor ‘a new type of swing’. Stuk voor stuk meesters op hun instrument. Samen een heel hechte, straffe band. Vorig jaar verscheen Isabella. Het album is een muzikale liefdesbrief en ondertussen zijn vierde album als leider en het tweede op ECM. Een echt pareltje dat heel hoog scoorde bij The Guardian & Jazz Wise (best albums of 2022) en All About Jazz (Best Album 2022). Te zien bij onze Noorderburen op Transition Festival en North Sea Jazz en op De Jazzontspooring.

***

Loop op een willekeurige dag door de straten van Havana en je hoort de ziel van Cuba: muziek die uit huizen en drukke restaurants stroomt, ramen die rammelen van de feesten die binnen worden gehouden, nachtclubs met drommen dansende mensen. Pianist en componist Harold López-Nussa slaagt er in om die opwindende sensatie te vangen met een opwindend huwelijk van jazz en Cubaanse popmuziek. Het is de ontvlambare mix van Afro-Cubaanse en moderne jazz, rijkelijk aangevuld met ritmes uit reggaeton, swingende mambo en Songo invloeden die zijn muziek kenmerkt.
López-Nussas carrière omspant meerdere stijlen. Van zijn opname van Hector Villa-Lobos ´ Fourth Piano Concerto’ met Cubas National Symphony Orchestra tot zijn hoofdrol in Ninety Miles, zowel een jazzalbum als een fi lmdocumentaire, opgenomen in Havana met jazzsterren David Sánchez, Christian Scott en Stefon Harris. Hij bracht ondertussen negen albums uit met zowel prachtige klassieke stukken, betoverende solocreaties als explosieve jazztrio’s. In augustus komt zijn nieuw album Timba a la Americana uit. Zijn eerste op het legendarisch Blue Note label. Zijn kwartet wordt aangevuld met bassist Luques Curtis en zijn broer Ruy Adrián López-Nussa op drums, maar ook met harmonicaspeler Grégoire Maret die naast een Grammy Award samenwerkingen met grootheden als Herbie Hancock, Pat Metheny, Tito Puente of Prince en Sting op zijn cv mag zetten. Herbie Hancock noemde Maret “one of the most creative musicians around”. Op De Jazzontspooring komen ze die nieuwe muziek voorstellen. Warm die dansbenen maar al op!


LINE-UP:
19:00 Wajdi Riahi Trio
20:45 Oded Tzúr
22:30 Harold López-Nussa Quartet

Wanneer

tot

Locatie

CC het SPOOR
Eilandstraat 6
8530 HARELBEKE

Prijs

Basistarief: € 24

Leeftijd

Deze activiteit is geschikt voor alle leeftijden.

Reserveer

Links

http://www.cchetspoor.be

Een organisatie van

CC het SPOOR Harelbeke
De Jazzontspooring: Festivaldag

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS