Silke Huysmans & Hannes Dereere - Mining Stories

nov
10

Vrijdag 10 november - 20u00 - Aula CC Het Spoor

Op 5 november 2015 breekt de dam van een opvangbekken met giftig mijnafval in de Braziliaanse mijnstaat Minas Gerais. Een verwoestende modderstroom veegt verschillende dorpen van de kaart, om zich uiteindelijk in de 600 km lange rivier Rio Doce te storten. In een regio waar drieop vier mensen in de mijnindustrie werken, voelt de ramp als een tabula rasa.

Theatermaakster Silke Huysmans verneemt het nieuws over de ramp uit eerste hand, via berichten van getroffenen. Tot haar zevende woonde ze zelf in Minas Gerais, op enkele kilometers afstand van de plek waar de ramp plaatsvond. Na twintig jaar keert ze voor het eerst terug, samen
met haar artistieke partner Hannes Dereere. Daar interviewen ze betrokkenen en maken ze de gevolgen van de ramp van dichtbij mee. Terug thuis besluiten ze de gebeurtenis aan te vullen met extra beschouwingen van o.a. de econoom Paul De Grauwe en de neuroloog Luc Crevits.
Mining Stories is geen whodunit, geen reconstructie van de ramp, maar een intrigerende reis doorheen een kluwen van persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s die voor je ogen worden ontward.

Creatie: Silke Huysmans & Hannes Dereere - Uitvoering: Silke Huysmans - Productie: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Bâtard Festival - Coproductie: KAAP - Met de steun van: Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sabam for Culture - Met dank aan: alle gesprekspartners

In het kader van het NEXT-festival.

Tickets bestellen

Created at: 11/10/2017