Dag 4: Ted Van Lieshout + Peter Verhelst

feb
02

DÉ DAG VAN HET WOORD (Zaterdag 2 februari 2019)

40 jaar Dag van het Woord in de kijker zetten mag dan wel een vierdaagse geworden zijn, toch sluiten we af met Dé Dag van het Woord. Als eerbetoon aan oprichter André Velghe maar ook om volgens traditie de gastdichter aan bod te laten komen. Dit jaar is dat niemand minder dan schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar Ted Van Lieshout. Hij zal in de voormiddag tijdens 'Poëzie met kruimels' optreden. Dan zal ook dichter, romancier en tevens voormalig winnaar van de Poëziewedstrijd Stad Harelbeke Peter Verhelst het podium betreden. Met de proclamatie van de Poëziewedstrijd Stad Harelbeke wordt het voormiddaggedeelte afgesloten. In de namiddag is er de familievoorstelling van Ted van Lieshout waarna de leerlingen van de SAMWD Peter Benoit aan de slag gaan met zijn werk.

10u00 Poëzie met kruimels met Ted van Lieshout & Peter Verhelst + proclamatie Poëziewedstrijd Stad Harelbeke

12u00 Stadsreceptie

14u00 Familievoorstelling door Ted van Lieshout (6+)

15u00 In Teds spoor: literair parcours leerlingen SAMWD Peter Benoit

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout wordt geboren in Eindhoven op 21 december 1955. Hij is een Nederlands dichter, (jeugd)schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Hij groeide op in een gezin van twaalf kinderen. Zijn vader overleed toen hij acht jaar was. In de dichtbundel Begin een torentje van niks (1994) schreef hij over het opgroeien als kind zonder vader. Enkele jaren later kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde 1999) en Mijn meneer (2012). 
Ted van Lieshout is een veelzijdig talent. Opgeleid aan de kunstacademie van Amsterdam ging hij aanvankelijk aan de slag als illustrator en grafisch ontwerper. Ondertussen ontwikkelde hij zich als schrijver en schreef hij talrijke dichtbundels, jeugdboeken, liedjes voor kinderprogramma’s en theaterproducties… enz.
Tot op heden publiceerde hij een 90-tal boeken. Zijn oeuvre werd meermaals vertaald en bekroond.
De organisatoren van de Dag van het Woord zijn uiterst tevreden dat Ted van Lieshout het gastdichterschap voor deze 40ste editie heeft aanvaard.

Tickets reserveren voor de familievoorstelling van Ted van Lieshout:

Reserveer je gratis plaats


Peter Verhelst

Peter Verhelst (°1962) debuteert in 1980 met een gedicht in de publicatie Yang. 100 dichters. In 1984 werkt hij aan een reeks gedichten die later zullen terechtkomen in zijn eerste officiële publicatie: Obsidiaan (1987). Enkele van deze gedichten stuurt hij in voor de voor de Poëzieprijs van de Stad Harelbeke. De jury is meteen overtuigd van zijn talent. In 1984 krijgt hij in Harelbeke dan ook zijn eerste literaire prijs. Vandaag, 35 jaar later is Peter Verhelst een gevestigde waarde in de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Zijn oeuvre bestaat uit romans – De kleurenvanger (1996), Tongkat (2000), Zwerm (2005), De kunst van het crashen (2015), Voor het vergeten (2018) -, novellen – Mondschilderingen (2002), De geschiedenis van een berg (2013) -, poëzie – Obsidiaan (1987), Alaska (2003), Zoo van het denken (2011), Wij totale vlam (2015), Zing Zing (2016) en Koor (2017), een keuze uit 30 jaar dichterschap -, jeugdverhalen, toneel en essays over beeldende kunstenaars. 

Het hoeft geen betoog: Peter Verhelst is een literaire duizendpoot en het grootste talent dat door de jury van de poëzieprijzen in Harelbeke werd ontdekt. Vandaar dat hij in deze 40ste editie niet mag ontbreken.

 

Organisatie: CC Het Spoor, Bibliotheek Harelbeke, SAMWD Peter Benoit, Stad Harelbeke

Het ganse programma van deze dag is gratis toegankelijk.

Created at: 21/12/2018