H'Mused - Het Banket met Jan Decleir & Peter Van den Begin, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor - Egmont

Vierhonderdvijftig jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in. Na zijn dood symboliseert ...
Waar
CC het SPOOR Harelbeke
Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
Wanneer
24/10 van 20:30 tot22:00
Organisatie
CC het SPOOR Harelbeke
Prijs
€ 22.0
Basistarief: 22,00 €; ADD: 24,00 €; jongeren: 15,00 €
Reservaties
www.cchetspoor.be
Contact
tickets@cchetspoor.be
Fax: 056 733 420

Vierhonderdvijftig jaar geleden werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II in de tweede helft van de 16de eeuw. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in. Na zijn dood
symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door.

Met felle spots op de geschiedenis werpt Egmont een kritisch licht op onze eigen tijd. Net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden. Beethoven schreef zijn derde symfonie ter ere van Napoleon en schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot keizer en de verworven vrijheden van de Franse Revolutie weer inperkte. Met Egmont viert Beethoven het vrije individu. Tekst en muziek vertellen in Egmont een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn.

Niemand minder dan Jan Decleir en Peter Van den Begin vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.

Concept Het Banket i.s.m. Francis Pollet
Tekst en regie Tristan Versteven, Brechtje Lo uwaard
Muziek Ludwig van Beethoven, Alain Craens
Spel Jan Decleir, Peter Van den Begin
Ensemble I SOLISTI
Koor Vlaams Radiokoor
In samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen
Een productie van Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor.
In coproductie met Festival van Vlaanderen Mechelen (Lunalia)

Bron: UiTinVlaanderen.be